Pazartesi, Eylül 03, 2007

Kuzum için kış hazırlıkları

Eylül ayına girdik... Havalar pek belli etmese de yavaş yavaş sonbahara gireceğiz. Arkası kış. Minnoşum daha yeni yeni mamaya alışmışken, sebze kıtı kış mevsimine hazırlık yapmaya karar verdim. Önce şeftali reçeli yaptım. Çok tatlı olmasının dışında fena olmadı. Kuzumun kahvaltılarına ve yoğurduna koyacağız artık. Artık dediğime bakmayın, vakti gelince tabi. Şimdilik daha kahvaltı etmiyoruz.
Sonra taze barbunya alıp içlerini poşetleyip buzluğa attım. Bu akşam da domatesleri buzluğa atacağım minnoş kışın da taze domates yiyebilsin diye.

Reçel faslı sona ermedi tabi. Mürdüm eriği ve vişne de yapacağım. Babamız da reçel düşkünü olduğu için, bol bol reçelin hiç sakıncası yok. Egeli'yiz biz, kahvaltıda ot ve 3 çeşit reçel olmadan kahvaltı ettiğimizi anlamayız.

Poyraz'ım 1 aydır meyva püresi, sebze çorbası, yoğurt ve muhallebi de yiyor. Ben de müstakbel annelere ve hemen arkamızdan gelenlere kolaylık olsun diye ara ara bebek mamalarımızı nasıl hazırladığımızı yazacağım blogumda. İşte ilk çorbamızın tarifi.

Mini Bebe Çorbası
Ana malzemeler
1 mini patates (mümkünse taze)
1 mini havuç
1 avuç maydonoz sapı
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı irmik

Ekler (mevsimine göre)
1 mini kabak (mümkünse körpelerinden)
1 mini kırmızı biber (DİKKAT BAZI BEBEKLERDE ALERJİ YAPIYOR; ÖNCEDEN DENEMEDEN VERMEYİN)
birkaç sap ıspanak
1 mini enginar
1 mini kereviz (sapı, kökü, yaprağı)
1 avuç taze fasulye
1 avuç taze barbunya
1 sap brokoli
......


Patates ve havucu bir fırcayla iyice temizleyin, soymadan doğrayın. Buharlı pişiriciye koyun (ben düdüklü tencerenin buharlı pişirme kabında pişiriyorum).
Kabakları soymadan, biberleri çekirdeklerinden temizledikten sonra, diğerlerini de doğradıktan sonra kaba koyun. Suya maydonoz saplarını atın ve 10 dakika kadar buharda pişirin. Pişince patates ve biberin kabuklarını soyun, sudaki maydonoz saplarını alın. Kabın içindekileri pişirme suyuna ekleyip zeytinyağı ve irmiği ekleyip birkaç dakika kadar kaynatın. Sonra hepsini birden tel süzgeçten veya blendırdan geçirin. Tek kullanımlık miktarda kavanozlara boşaltıp, soğuyunca buzdolabına kaldırın. Kullanacağınız zaman kavanozu kaynar suya oturtup, çorbayı ısıtabilirsiniz.

Önemli not: Bebeğin yemediği yemeği dökün, tekrar ısıtmayın.
Önemli not 2: bebeğin çorbanın tadını sevmediğini düşünüyorsanız birkaç damla elma veya limon suyu ekleyebilirsiniz.
Önemli not 3: Asla ve asla tuz kullanmayın. Bebeklerin böbreklerine çok zararlı.

Afiyet olsun...