Salı, Ekim 06, 2009

Taş Kurabiye

Hep özenmişimdir çocuklarına harika kurabiyeler yapan annelere ve kurabiye yiyen çocuklara. Ben beceremiyorum. Genel bir yemek beceriksizliğim var zaten, kurabiyeyi hiç beceremiyorum. Aslında ben böyle kıtır kıtır, ağızda dağılan kurabiyeleri seviyorum ama ikram ettiklerim bu durumdan pek de hoşnut olmuyorlar genellikle.
Neyse sonunda bu sabah kısmen deneysel, kısmen bir tarif baz alınmış bir kurabiye yaptım. Görüntüsü oğlumun deyişiyle taşa benzese de tadı ve yumuşaklığı hiç de fena değil. Üstelik içeriği ile de tam bir çocuk kurabiyesi olduğunu söyleyebilirim.
Gelelim tarife;

Önce 6 tane kuru kayısıyı bir cezvede az su ile iyice haşlayın. Rondodan geçirip püre haline getirin.

Bir kaba 1 su bardağı şeker (tercihen esmer şeker ama ben normal şeker koydum), 100 gr (1/3 paket)erimeye yakın yumuşak tereyağı ve 1 çay bardağı zeytin yağı koyun. Bu karışımı mikserle iyice çırpın. Sonra bu karışımın içine kayısı ezmesini ve 1 olgun muzu (küp küp doğrayıp) ekleyip biraz daha karıştırın. Muzlar tamamen ezilmesin. Karışıma 1 yumurta ve 1 paket vanilyayı ekleyin. Azıcık daha karıştırın.

Başka bir kapta 3 su bardağı tam buğday unu (normal un da olur mutlaka), 1 paket kabartma tozunu, 1 çay kaşığı tuzu, 1 tepeleme tatlı kaşığı tarçın ve varsa yarım tatlı kaşığı dolusu zencefili karıştırın. Az önceki şekerli karışımı bu unlu karışın üstüne döküp bir kaşıkla iyice karıştırın.

En son da 1 su bardağı kuru üzümü ekleyin. Karışım oldukça cıvık bir hamur olacak. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tespisine kaşıkla hamuru parça parça dökün ve çok ince olmasın çünkü kurur. Böyle 1,5 - 2 parmak kalınlığında olsun hamur.

Önceden 175 derecede ısıttığınız fırında 15 dakika pişirin. Ama kesinlikle daha fazla değil. 18 dakika pişirdim 2. tepsiyi, üzerleri karardı.

2 komşumda test ettim, görüntüsü ilk anda yanıltsa da tadını pek beğendiler.

Eh bu da ben beceriksiz aşçının naçizane bir katkısı olsun kuzuların beslenmesine...

Kolay gelsin, sonuçlardan haberdar edin :)

Not: Bu tarife göre mini fırınımdan 2 tepsi kurabiye çıktı. Ya da bir diğer ölçekle, avuç içi büyüklüğünde yaklaşık 20 kurabiye.