Pazartesi, Aralık 31, 2012

2012 git, 2013 gel... Bakalım ne olacak?



2012’de neler oldu? Hatırlayalım...

* 2011’in son günlerinde Uludere’de çoğu çocuk ve genç 34 kişi katledildi. Katliam emrini verenin kim olduğu hala belli değil!
* Hrant Dink’in katilleri “affedildi”
* Suriye’de iç savaş çıkartıldı... Savaş hala sürüyor.
* Kış çok sert geçince, dünyanın dört bir yanından yüzlerce evsiz soğuktan donarak öldü. Bu çağda !!!
* Afganistan’ı “koruyanların” aşırı korumacı tutumları 2011’de 3000 sivilin hayatına maloldu. 2012 henüz belli değil..
* Ülkenin dört bir yanında yapılan kazılarda onlarca kafatası ve insan kemiği bulundu. Kafataslarının bazılarında kurşun delikleri vardı. Korku filmi yıl boyu vizyondaydı.
* 35 kişinin yakılarak öldürüldüğü Sivas Madımak katliamına ilişkin dava ise zamanaşımından düştü.
* AİHM istatistiklerine göre Türkiye 2 bin 404 mahkûmiyetle Avrupa Konseyi üyeleri arasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni en çok ihlal eden ülke oldu.
* Esenyurt’da bir alışveriş merkezi şantiyesinde çıkan yangında 11 işçi yanarak öldü.
* İlköğretim okullarında çocuklara dağıtılan sütler yüzünden ilk günden 4000’den fazla çocuk zehirlendi. Milli Eğitim Bakanı süt alerjisi olabilir dedi, başbakan yardımcısı ise aşırı doz !!!!
* Bir üniversite öğrencisi otobüs durağında poşu taktığı için 11 yıl hapis cezası aldı.
* Kürtajın yasaklanması gündeme geldi.
* Yüzüne biber gazı sıkılan astım hastası Çayan Birben öldü.
* Kentsel dönüşüm talanına şenliklerle başlandı.
* İklim değişikliği tüm dünayı altüst etti, bir yarıda fırtınalar seller, diğer yarıda yangınlar ve kuraklık sürekli yer değiştirdi. Kutuplar benzeri görülmemiş bir hızla eridiler. Hatta o kadar hızlı eridiler ki, kendi çıkarları için dünyanın içine etmekte hiçbir sakınca görmeyen sınıflar bile şaştı kaldı. Ama o kadar! Çünkü hemen peşisıra eriyen buz katmanının altında yatan nadir elementler, altın, gümüş, bakır, yakut, zümrüt, safir ve hatta petrol için dünyanın dört bir yanında mezatlar açtılar.
* Bahçelievler Katliamı olarak bilinen, 1978 yılında 7 genç insanın katledilmesi olayının hükümlüleri serbest bırakıldı.
* Çocuk gelinler 2012’de de hızın kesmedi. Tecavüze uğradığı için töre adı altında öldürülen kız çocuklarının sayısı hızla arttı.
* 14 yaşındaki Lise öğrencisi Ö.C.’ye, aralarında iki polis müdürünün de bulunduğu 34 kişinin cinsel istismarda bulunmasıyla ilgili davada tutuklu sanık kalmadı.
* ODTÜ’ye bir kez daha tarih yazdı. Göktürk 2 uydusunun Çin’den fırlatılması töreni için ODTÜ’ye gelen başbakan ODTÜ öğrencileri tarafından protesto edildi. Yoğun gaz bombası ve şiddet kuulanılan olaylarda bir öğrenci başına isabet eden gaz bombası yüzünden beyin kanaması geçirdi. Öğrenciler basına yansıtıldığı gibi uydunun fırlatılmasını değil, Patriot füzelerini meclise bile sormadan buyur eden, politikalarıyla memleketi bataklığa sürükleyen AKP iktidarı ve onun genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı protesto ediyorlardı. ODTÜ’nün yaktığı ateş tüm üniversitelere sıçradı.

Şimdi 2013’te dileğim; (burdan sonrasını Bir Dolap Kitap’tan alıntılıyorum, çok beğendim)

Bir yazar (Rebecca Solnit) “Kavgaya girerseniz, bazen kazanırsınız. Ama girmezseniz, her zaman kaybedersiniz.” demiş.
Kavgayı bırakmamamız gerektiği ortada.
Savaşın ve fırsat eşitsizliğinin olmadığı; herkesin temiz suya ve gıdaya, nitelikli sağlık ve eğitim hizmetlerine eşit miktarda ulaşabildiği; kadınların ve çocukların dayaktan, tacizden, tecavüzden korunduğu ve öldürülmediği; çocukların köle, işçi, gelin, damat ya da "küçük asker" değil, çocuk olabildiği, doya doya oyun oynayabildiği, canının sıkılmasına fırsat bulabildiği, çocuk kütüphanelerinde yuvarlanarak kitap okuyabildiği; doğaya ve insan haklarına saygının artıp eksilmediği, taşıp dökülmediği bir Dünya için kavgaya devam edildiği bir yıl diliyorum.