Perşembe, Haziran 23, 2016

Ebeveynlere alternatif doğum günü kutlama önerileri

Dünyalı Dergi blogu için 28 Ekim 2015 tarihinde yazdığım yazıdır. Yazının orijinal hali için buraya bakabilirsiniz.

Geçtiğimiz hafta oğlumun bir arkadaşının doğum günü davetiyesi geldi eve. Normal tabi, okullar açıldı, doğum günü sezonu açıldı. Yazın doğanların şansı mıdır, şanssızlığı mı bilemem, yaz doğum günleri genelde elde ne arkadaş varsa ve o an nerede olunursa, orada kutlanır. Bir yaz çocuğu olarak, yıllarca yakın arkadaşlarımla doğum günü kutlayamadığım için üzüldüğümü bilirim.
Davetiyeyi büyük bir heyecanla getiren oğlum, daha içine bakmama fırsat vermeden, “Gideriz di mi anne?” diye baskı yapmaya başladı. Sebebi ise içini açınca anlaşıldı. Bir hamburger zincirinde yapılacak, paket menülü bir kutlama. HemenDünyalı’nın Ekim sayısını açtım. Hamburger yazısını bir kez daha okuduk. Sonra internetten kolayca fast food besinlere dair birkaç korkunç (?) yazı, resim ve video da bulunca, ikna oldu gitmemeye. Gıcık mıyım? Hayır. “Aman canım, ne olur bir kerecik hamburger yese, kola içse,” mevzusu değil bu. Bu bir yaklaşım mevzusu ve ben bu konuda azıcık çabayla çok daha keyifli sonuçlar üretilebileceğine inanıyorum. Nitekim bu konuşmanın sonrasında oğlumun “Anne geçen seneki doğum günümü unutamıyorum, harikaydı,” demesi haklı olduğumun da kanıtı oldu.
Şimdi diyeceksiniz ki “Dünya kadar para verip cafcaflı doğum günü partileri mi yapalım?” Benim yanıtım “Hayır,”; ama yapmak isteyen olursa da keyfi bilir tabi ki. Mevzu şu ki, çocukların partiden annelerinin babalarının beklediği kadar keyif almadıkları bir gerçek. Sıkıcı kıyafetler (bu kısmı özellikle erkek çocuklar için geçerli), fotoğraflar için zorunlu gülümsemeler, ayıp olmasın diye çağırılmış arkadaşlar ve zorla öpmeye çalışan birçok amca ve teyze. Korkunç değil mi sizce?
Peki ya siz, o sanat eseri niteliğindeki doğum günü pastalarının tamamının yendiği, masadaki yiyeceklerin sonraki üç gün yenmeye devam edilmediği bir doğum günü partisi yaptınız mı hiç? Ben yaptım. Şimdi siz sevgili Dünyalı okurlarına harika bir kıyak yapıyor ve çocuklar için keyif garantili alternatif doğum günü kutlama önerilerimi yazıyorum. Çeşitlendirmek sizin hayal gücünüze kalmış, ama bu çeşitleri kendinize saklamayıp paylaşırsanız da çok mutlu oluruz.
Öncelikle her kutlamada ortak olan birkaç kural var: Bu doğum günü çocuğunuz mutlu olsun diye yapılıyor. Kimi isterse onu çağırır, ne isterse onu giyer, kimi isterse onu öper ve canı isterse poz verir. Bunlarda anlaştıysak devam edebiliriz.

Doğa gezili kutlamalar

alternatif dogum gunu 4Teorik olarak her mevsim ama Türk analarıyla ancak bahar aylarında yapılabilen bir kutlama türüdür. Çocuklar bir ebeveynleriyle birlikte en yakın koru, ağaçlık veya çayırlığa davet edilir. Lokasyona göre organize edilebilecek yürüyüşler, kuş gözlemi, doğal materyal toplama gibi aktivitelerden sonra sepetten çıkan leziz ev yapımı kekler, poğaçalar afiyetle yenir. Üstüne de serbest oyun zamanı eklendi mi, bu doğum günü tadından yenmez olur. Alternatif olarak doğa tombalası hazırlayabilirsiniz. Bir karta, ya da farklı aynı boyuttaki kartlara gittiğiniz yerde daha önce kontrol ederek bulunduğuna emin olduğunuz şeylerin resmi çizilir; sonra çocuklardan onları buldukça kartta işaretlemeleri istenir. Kazanan dikkatli doğa gözlemcisi ünvanını alır.

Müze gezileri

Süslü kutlamalardan hoşlanmayan, sanatsal faaliyetleri seven bir çocuğunuz varsa, yakın birkaç arkadaşını da alarak bir müzeye götürün. Önceden müze ve içindekiler hakkında bilgi aldığınız takdirde rehberlik bile yapabilirsiniz onlara. Ya da birçok müzede bulunan çocuklara özel gezilerden de destek alabilirsiniz. Gezinin arkasından bol sohbetli bir pastane ziyareti ile doğum gününü pasta ile de taçlandırabilirsiniz.  Dört mevsim yapılabilir bir kutlama türü.

Bilim merkezi gezisi

alternatif dogum gunu 2Oğlumun 7. yaş gününü İTÜ’nün Taşkışla kampüsünde bulunan Bilim Merkezi’nde kutladık. Konsept şu: Tüm yiyecek ve içecekleri kendiniz götürüyorsunuz, mekan size masa ve sandalyelerin olduğu bir mekan sağlıyor. Tüm çocuklar öğrenci abla ve abileriyle yaklaşık 1 saat süren bir bilim merkezi gezisi yapıyorlar. Birçok temel fizik kuralını deneylerle öğreniyorlar. Arkasından pasta kesiliyor ve hediyeler veriliyor. Tüm bu organizasyon yaklaşık 2 saat sürüyor ki bir doğum günü için oldukça makul bir süre bence. Bu organizasyonun maliyeti oldukça düşük. Dileyenlere ek bir ödeme ile ilave bir bilim gösterisi de yapılıyor ama bize bu kadarı yetti. Özellikle bilimle ilgilenen çocukların gerçekten çok keyif alacağı bir organizasyon olduğunu söylemeliyim. Merkez yıl boyu açık.

Park konseptleri

Bu alternatifin ucu açık. İş sizin yaratıcılığınıza kalmış. Yakın zamanda Instagramda benzer bir kutlama gördüm; mukavvalardan kesilmiş korsan kılıçları ve basit korsan aksesuarlarıyla yapılmış, korsan konseptli bir doğum günü kutlaması idi. İşin içine biraz da gizem katmak isterseniz, parkın içine önceden ipuçları koyarak bir bulmaca da hazırlayabilirsiniz. Çocuklar bir takım halinde, iş birliği yaparak ipuçlarını bulabilir ve sonunda bir hazine sandığına ulaşabilirler mesela. Sandığa ne koyacağınız da size kalmış artık. Bu alternatif de doğa gezisi gibi bahar aylarına daha uygun görünüyor. Bu yıl için oğluma düşündüğüm bir alternatif bu. Büyük beyaz eşya kolilerinden siperler hazırlayıp, bizim çocukken bayıldığımız tüftüflerden ellerine verip oynamalarını isteyeceğim. Bir senaryomuz da olacak tabi, ama henüz hazır değil. Bu konseptin en keyifli yanı, parktan hiç tanımadıkları çocukların da partiye dahil olmasıyla yeni arkadaşlar edinmeleri oluyor, belirteyim. Bu nedenle kekleri ve poğaçaları biraz fazla yapmakta fayda var.

Pijama partisi

alternatif dogum gunu 3Biraz daha yaşça büyük bir çocuğunuz varsa, birkaç arkadaşını eve gece kalmaya davet edebilir, odalarında geç saatlere kadar sohbet etmelerine, film izlemelerine ve yastık savaşı yapmalarına izin verebilirsiniz. Az arkadaşıyla kutlama yapmak isteyen ön ergenler için on numara bir alternatif. Denendi ve onaylandı. Üstelik her mevsime de uygun. Araya sürprizler katmak da sizin inisiyatifiniz olsun.

Gizli oda oyunları

Bu da oğluma 8. yaş gününde yaptığım partinin konsepti. Hani artık hemen her sokakta olan gizli oda, evden kaçış… vs. türü oyunların oynandığı mekanlar var ya, işte onlardan çocuklara uygun bir konsept yapan birini buluyorsunuz. Sonra da çocuklar kendilerine göre basitleştirilmiş bu oyunda, heyecanla sonuca ulaşmaya çalışıyorlar. Kimi eksik ve hatalarıma rağmen oğlumun en çok sevdiği kutlama bu oldu. Eksik ve yanlışlar şunlar: 10 yaşından sonrası için daha uygundu, ben acele etmişim. Özellikle korku unsuru içermeyen bir hikaye seçmiştim ama karanlık ve sesler de çocuklar için korkutucu olabiliyor. Ancak heyecan seven çocuklar için gerçekten keyifli olabilir.

Hayvan barınağı ziyareti

alternatif dogum gunu 1Bu yıl için oğluma yapmayı düşündüğüm doğum günü kutlaması alternatiflerinden biri de bu. Hayvan barınaklarında özellikle hayvanların bakımı ve gezdirilmesi konusunda desteğe ihtiyaçları olduğunu öğrendim. Güvenliğinden emin olduğum takdirde, hayvanlarla sorun yaşamayacak birkaç arkadaşıyla barınağa gidip, biraz vakit geçirmelerini sağlamayı düşünüyorum. Belki daha sonra bunu sürekli bir sosyal sorumluluk haline de dönüştürürüz, kim bilir.

Mutfaktayız partisi

Bu konsept özellikle kız çocuklar ve yemek yapmaktan hoşlanan erkek çocuklar için geçerli. Eviniz ve mutfağınız uygunsa, çocukların kendi keklerini ve pizzalarını pişirecekleri bir ortamı ve malzemeleri ayarlayıp, akabinde minik aşçılarla afiyetle pişirdiklerinizi yiyebilirsiniz. Çok keyif alan çocuklar olacağına eminim.

Bowling ve dart partisi

Çocuklara uygun bowling salonları var; makul fiyatlarla bir organizasyon yapıp çocukları yorabilirsiniz. Çocukların birçoğu, eğer top, kuka ve pistin boyutu onlara uygun olursa,  bowling oynamaktan çok keyif alıyorlar. Arkasından bir de büyük olasılıkla aynı mekanda bulabileceğiniz elektronik veya manyetik dart ile yapacağınız bir turnuva ile doğum gününü basit ama çok eğlenceli bir biçimde tamamlayabilirsiniz.

Uçurtma partisi

Becerikli ve istekli ebeveynler ile yapılabilecek bir bahar kutlaması. İlk olarak öncesinde temin edilmiş hazır malzemelerle açık havada çocuklar ve ebeveynlerle birlikte uçurtmalar yapılır. Sonra da kimin uçurtması en yükseğe çıkacak yarışı yapılır. Son olarak da acıkan karınlar doyurulur. Tek riski, kutlamanın yapılacağı gün rüzgar olmamasıdır.

Alçı boyama, seramik yapımı, tuvalde resim çalışmasıalternatif dogum gunu 5

Özellikle resim yapmaktan hoşlanan bir çocuğunuz varsa, bir sanat atölyesi ile konuşun. Çocuklara özel bir iki saatlik bir program yapmalarını isteyin. Kalıpla alçı objeler yapıp boyamak, seramik hamurunu döndüre döndüre şekil vermek, tıpkı bir ressam gibi paletten boya alıp, tuval boyamak onları çok keyiflendireceği gibi, ufuklarını da açacaktır.

Playstation / Xbox turnuvası

Yine az sayıda arkadaşla ama dört mevsim yapılabilecek bir kutlama. Önce çocuğunuzun ve arkadaşlarının çok seveceği yeni bir oyun temin edin. Arkasından turnuva yapmaya uygun sayıda arkadaşı ile bırakın istedikleri kadar oynasınlar. Acıktık diye bağırdıklarında ev yapımı güzel bir pasta ile poğaçaları koyun önlerine.
***
Fark ettiyseniz alternatiflerin birçoğunda yetişkinlere yönelik bir şey yok. Çünkü bu çocuğunuzun doğum günü partisi ve bizim amacımız çocuğumuzla arkadaşlarının keyifli vakit geçirmesi, yetişkinlerin değil. Bir termos çay, birkaç atıştırmalık ve sohbet için diyecek hiçbir şeyim yok elbette, şahane bile olur.
Son olarak, artık hamburgercide paket menülerle doğum günü kutlamak için hiçbir geçerli nedeniniz yok değil mi? Bunca öneriden birini seçiverin işte. Biraz emek, biraz sevgi ve biraz heyecan yeter. Güzel yaşasın diye çocuklarımız. Güzel büyüsünler, doğayı, sanatı ve hayvanları sevsinler diye… Tüketmeyi değil, üretmeyi öğrensinler diye. Hazıra konmasınlar, emek verip sahip olsunlar diye.
Sevgiyle…

Hiç yorum yok: